mickie 2010.08.16. 19:11

Méhecskék

Az alábbi cikk a Junior magazin egy réges-régi számában jelent meg. Érdekes!


Ugye, milyen finom az aranyszínben csillogó, illatos, gyógyerejű méz?! Hány torokfájást enyhít az örökké dolgozó méhek munkájának eredménye? Ezek a kis rovarok csodálatos társadalomban élnek. A kulcsfigura a 3-4 évig élő királynő, aki életében egyszer repül ki, akkor megtermékenyítik a herék, majd semmi mást nem tesz, csak petét rak, naponta akár 1500-2000-et is. Az átlagnál készter nagyobb királnyő még a táplálékként szolgáló méhpempőt is a dolgozóktól kapja, mert kimerítő feladata miatt önállóan enni sem képes. Uralmi helyzetének titka egy feromon nevű hormon, ami meggátolja a dolgozók teljes ivari kifejlődését. Ha ezzel az anyaggal már nem tudja beteríteni az egész fészket, akkor egy raj élén távozik és a kikelő sok kis királynő közül az elsőszülött lesz a trónörökös. A lép sejtjeibe a királynő által lerakott petékből vagy dolgozó (lány), vagy pedig here (fiú) fejlődik ki, alig három nap alatt. A herék mézet esznek és a megtermékenyítésen kívül nincs más feladatuk.
A dolgozók ellenben rövid, mindössze 40 napos életük alatt minden munkában próbára teszik ügyességüket. Háromnaposan már a lárvákat gondozzák, majd a kaptárban viaszsejteket építenek, elraktározzák a virágport és a nektárt. Aztán az ajtóhoz kerülnek őrködni, míg a 21. napon végre kiröpülnek gyűjteni. A nektárt mézhólyagjukba, a virágport pedig a lábukon lévő "kosárkába" söprik. Megdöbbentő adat, hogy a méhecskéknek 1 kiló mézhez 7 millió virágot kell végigjárniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr212221652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása