mickie 2011.03.15. 10:00

Részlet #3

Micky Donelly: Ikeridő

Hirtelen eszembe jutott egy történet, amit évekkel azelőtt olvastam. Valami Lin Yutang írta, már amennyire emlékeztem.
Egy öreg kínai a felnőtt fiával és egyetlen lovával éldegél kis farmocskáján. A ló egyszer elszökik s nyoma vész. Az öreg érthető módon feldühödik ezen. A szomszédok meghallják a hírt, úgyhogy meglátogatják, és biztosítják együttérzésükről.
– Micsoda balszerencse, borzasztó, borzasztó! Micsoda veszteség, micsoda balszerencse!
Ez így megy heteken át. Az öreg már kezd torkig lenni ezzel a nagy együttérzéssel, amikor a ló egy napon visszatér, és vele jön még két másik vadló. A szomszédok meghallják a hírt, és egyesével-kettesével meglátogatják, most már kicsit szűkszavúbbak, de azért elmondják, hogy mennyire meglepte őket a váratlan fordulat.
– Micsoda jó szerencse! Két új ló, micsoda jó szerencse!
A lovakkal dolgozni kell, a fiú rá is veszi magát valahogy, elhatározza, hogy megszelídíti a két jövevényt, betöri őket. Az elsőt nagy nehezen sikerül is betörnie, de amikor a másodikkal is megpróbálkozik, a ló ledobja, és a fiú eltöri a lábát. A szomszédok megint jönnek, együttérzően sajnálkoznak, mindenféle tanácsokat adnak, és elmesélik, hogy milyen borzalmas sérüléseket is lehet beszerezni, ha ledobja az embert a ló.
– Micsoda balszerencse, így megsérülni, pont egy ilyen erős, egészséges legénynek!
A legénynek tehát az ágyat kell nyomnia, és akkor, tessék, valami vitatott terület miatt hipp-hopp kitör a háború. A fiatalokat behívják katonának, menniük kell harcolni azért a távoli területért. De persze a mi fiúnknak nem veszik hasznát, merthogy sínben van a lába. Megjönnek a hivatalnokok, kegyetlenül megvizsgálják, vagyis jól rávágnak a lábára, hogy lássák, nem szimulál-e? Fájdalmas üvöltései eléggé meggyőzőnek tűnnek, úgyhogy békén hagyják. A többiek elmennek a tetves háborúba, a szomszédok meg megint jönnek mondani a magukét.
– Micsoda szerencse! Micsoda jó szerencse!
És így tovább és így tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr792736300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása