Igaz, hogy a hét elején volt aktuális, de mégis szeretnék megemlékezni erről a napról. Kedden reggel Kedves az irodába indult, ahogy máskor is - vállára kanyarítva egy sötétkék törülközőt, biztos, ami biztos. Május 25-e az a nap, amikor - a kívülállók számára - ismeretlen okokból a város, de továbbmegyek, az univerzum bármely pontján feltűnhet egy-egy törülközőt szorongató, esetleg a vállán hordozó ember. Nincsen (még) sok belőlük. Az egy dolog, hogy "az esti monszun" hozta csapadék ellen éppen kapóra jött egy törcsi, de nem ilyesfajta előrelátásról van szó. A törülköző jelen esetben szimbólum és tisztelgés Douglas Adams (1952-2001) angol író emléke előtt. Ő a szerzője az 5 kötetes és méltán népszerű GALAXIS-trilógiának (nem tévedés a kötetszám, illetve a teljes pontosság kedvéért, immár egy hatodik kötet is létezik*). Hogy miért éppen egy törülközőt (esetleg fürdőlepedőt) illik ilyenkor magunknál tartani? Röviden: mert "sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző". :) A lényeget a Galaxis útikalauz eképpen fogalmazza meg:

"A törülköző a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni."

Galaxis útikalauz stopposoknak - The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy (1979)

Az első ilyen megemlékezésre 2001-ben, Adams halála után 2 héttel került sor (kellett az átfutási idő, hogy a rajongók terjesszék az ötletet). Mára nemzetközi eseménnyé vált a kezdeményezés, Ausztráliától Dél-Amerikáig számtalan ország rendezvényekkel ünnepli a Nemzetközi Törülközőnapot. (Részletek: www.towelday.org) Itthon két helyszínen is volt esemény a megemlékezés kapcsán, az egyik a Moszkva tér (a szintén ehhez a műhöz kötődő 42-es szám jegyében: transzparensek, kísérletek), a másik a Hősök tere volt. És persze mindenki vállán a nélkülözhetetlen törülköző. A 19 órai kezdetű Hősök terei eseményt mi is tervbe vettük, nekem is gondosan elő volt készítve a textília. Az időjárásra való tekintettel viszont végül kihagytuk a rendezvényt. :( A történésekről részletesen Trill blogján illetve a Divány.hu-n is olvashattok többek között. Nekünk pedig maradt a törülköző, bár azt is bevallom őszintén, hogy én a "You gotta know where your towel is!" mondatot ragadtam ki a nagy egészből, és pontosan tisztában is voltam vele, hogy ott van a törcsi a szütyőmben. Jártamban-keltemben nem is botlottam egy reménybeli stopposba sem, és ahogy olvastam, igen ritka volt "ez a madár" városszerte. Kedves - vállán a kékséggel - sem az utcán, sem a héven nem látott hasonszőrűt, a villamoson viszont egyből két, nem együtt utazó törülközőssel is összemosolygott. :)

A Gabo Kiadó jóvoltából az a bizonyos hatodik rész már magyarul is kapható, május 25-én egyes könyvesboltokban törülköző ellenében kedvezménnyel lehetett hozzájutni. Idehaza még hiánycikk a könyvespolcomon, de amúgy is lassan olvasok, így saját magasröptű elemezgetés helyett álljon itt a folytatásról a Könyves Blog linkje.

 


*A Hyperion kiadó megbízásából Eoin Colfer követte el a folytatást (Ja, és még valami... - And Another Thing), amely az első kötet kiadásának harmincadik évfordulóján jelent meg 2009-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr482029893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása