Nem szeretem az általánosítást, főleg ha az a férfi-nő nem kifejezetten pozitív hangú megkülönböztetését hangsúlyozza. A foci vb kapcsán mégis naponta ilyenbe ütközöm. Főleg a női magazinok sajnálnak most bennünket nagyon, elvégre egy hónap tömény futball az életünk. Vagy a párunké, legalábbis. Borzasztó. Mindenféle alternatív, "nőcis" programötletet sorakoztatnak fel a túlélésért. Köszi, én inkább a meccset nézem, nem baj? :) A címben említett kifejezéseket elvileg hírből sem kellene ismernem, de legalább is használnom. Csakhogy, a helyzet úgy áll, hogy a páromnál is jobban vártam a világbajnokságot, és a nap fénypontja tud lenni (2-4-6x45 percben), amikor egymás mellett üldögélünk a kanapén és nézzük a meccse(ke)t. Nem olyan nagy baj az, hogy a bevásárlólista, a munka és a macskáink viselt dolgai mellett a vébéről is folyik az aktuális csevegés köztünk. Sokat hallom, hogy ááá, a nők és a futball... Igen-igen, én megnézem a sportos felsőtesteket, a mezek szabását. De ettől még tudom például, hogy mi az a les, miért szaladgál egy-egy darázs- (esetleg érett mangó?) színbe öltöztetett zászlós oldalt, a vonal mentén, hogy szöglet ovális és kerek stadionban is van... Volt idő, amikor még jó kis hazai meccsekre is kijártam.

Szóval, miért is ne lehetne idevágó véleményem mondjuk a vuvuzeláról? Semmi kifogásom ellene, mert nem zavar meccsnézés közben. A legelső mérkőzésen furcsa volt, hogy nem a megszokott morajló hátteret hallani a zajmikrofonokban, de gyorsan hozzá lehetett szokni így a tévén keresztül. (Időközben pedig ügyes hangmérnökök már szűrik is.) Nyilván, aki a darázsfészekben ül, annak nem annyira alapzaj kategória. Kicsit utánanéztem ennek a zümmögőnek (viva la Wikipedia), ha már bejegyzést készítek róla. Darázskürt a magyar megnevezése (az nb1.hu-n még afroduda, idegfúvó, gólduda, szúnyogkürt, focimbita, kaptársíp, dilinkó, meccszúgó és légyduda is). Tölcséres fúvókájú levegőkürt, átlagosan 60-65 cm hosszú (a hagyományos darabok elérik az 1 métert), erőteljes (akár a 127-131 decibelt is elérő), sajátosan monoton hangot ad. A latin-amerikai corneta nevű hangszerre emlékeztet. Meg nem erősített eredete a hagyományos bicikli dudákhoz vezet vissza 1965-be: ekkor egy alumínium dudát a gumis részétől megfosztva szólaltattak meg. A hetvenes években először mexikói stadionokban hangzott fel a jellegzetes zümmögő hang, Dél-Afrikában a kilencvenes években vált népszerűvé. Eredetileg bádogból készítették (gondolom, hogy könnyű legyen zajt csapni vele, akkor is, ha már elfáradtak a fújásban) :). 2001-ben a Masincedane nevű afrikai sportcég tömeges gyártásba kezdett a műanyag változatból, ára kb. 3-4 eurót kóstál. Két nagy dél-afrikai futballcsapat, a sárga Kaizer Chiefs és a fekete-fehér Orlando Pirates mérkőzéseinek nélkülözhetetlen kelléke a hasonló színekben pompázó "stadionkürt". Már a 2009-es konföderációs kupán is negatív visszhangokat keltett a külföldi szurkolók és tévénézők körében, előrevetítve a világbajnokságon várható fogadtatást. Előzőleg egyébként be volt tiltva a használata, mert a zavaró hangon túl méretei miatt fegyverként is bevethető. Más afrikai szurkolók által előszeretettel alkalmazott dobok és trombiták (120 decibel hangerővel), de ami ennél lényegesebb, a játékvezetői síp hangját is képes elnyomni. "Gyakorlatlan" fülű stadionlátogatónak akár átmeneti hallásvesztést is okozhat. A vuvuzela hangjának intenzitása függ a típustól, valamint fújásának erősségétől és technikájától. Arról nem találtam vonatkozó "szakirodalmat", hogyan lehet egyfolytában zümmögni vele az egész mérkőzés alatt, talán gyakorlás, esetleg benn(s)zülöttség kérdése. A helyi szurkolók igyekeznek úgy megszólaltatni, hogy a csendet ne törje meg, valamint hogy a hangjának ritmusa legyen. (Vajon mindez melyik mérkőzésen sikerült nekik?) Létezik egy afrikai mendemonda a páviánról, amelyet a vuvuzela hangjával öltek meg, ezt (is) alapul véve fújják a hívek, hogy legyőzzék az ellenfelet. Egy biztos, a dél-afrikai légkörhöz, hangulathoz, és mindenek előtt a futballkultúrához elvitathatatlanul hozzátartozik.

* Letölthető Vuvuzela csengőhangVuvuzela rádió *

Ami a Jabulanit, a hivatalos labdát illeti, sok jót szintén nem hallhattunk róla előzetesen, annak ellenére, hogy zulu nyelven "ünneplést", "örvendezést" (= rejoice) jelent. Adidas fejlesztés az angliai Loughborough Egyetemről, 69 cm kerületű, 440 gramm súlyú. Azt mondják, a valaha volt leggömbölyűbb labda. 11 színnel van megfestve, ami nemcsak a csapatok 11 játékosát, hanem Dél-Afrika 11 hivatalos nyelvét és 11 megyéjét is szimbolizálja, de utalhat akár a vb kezdő és befejező dátumára is. A döntőt egyedi, aranyszínű (a többi "példányon" ez fekete) háromszögeket mintázó labdával játszák majd, amelyet Jo'bulaninak neveztek el a helyszínre utalva: Johannesburgban rendezik az utolsó mérkőzést. (A 2006-os németországi vb után ez lesz a második, ahol külön labdát terveztek a döntőre.) A standard labdát egyébként 119,95 euróért lehet megvásárolni.
A gyártó elmondása alapján az új játékszer bármilyen időjárási körülmények között stabil marad. A játékosok véleménye szerint meg olyan, mintha egy gumilabdával futballoznának. Főleg a kapusok elégedetlenek vele, kiszámíthatatlan pattanása nem csak az angol hálóőrön fogott ki eddig. Hallhattunk-olvashattunk még a súlyára és a módosuló röppályára, szitálásra vonatkozó panaszokat is. A FIFA technikai paramétereinek mindenesetre megfelel és talán az is nyom a latban, hogy a mostanival együtt összesen 19 világbajnokságból 11-re az Adidas tervezte a hivatalos meccslabdát.

Talán mondhatjuk, hogy a dél-afrikai torna eddig a panaszkodások és elégedetlenség, na meg a totógyilkosságok vébéje. Bár a 32-es mezőnyben jól teljesítő, az esélyesebbeket sikerrel szorongató "kis" csapatok szempontjából aligha. Részemről még egy panaszom van jelen pillanatban, jelesül az, hogy a csoportkörök után a francia válogatott tündöklés nélküli bukással indult haza – Anelka után. :( Mostantól a vuvuzela nálam csak a spanyolokért szól.

Szólj hozzá!

Címkék: foci vb

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr162079354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása