mickie 2010.06.15. 17:10

A kék amulett

Éppen egy éve, hogy Görögországban Rodosz szigetén jártunk. Első közös utunk külföldre, tengerpartra, repülővel. Ahhoz képest, hogy mennyire emlékezetes volt, csak meséltük, meséltük az élményeket, de le nem írtunk egy sort sem a nyaralásról, a görögökről, vagy bármiről, ami ide kapcsolható. Legfőbb ideje pótolni ezt, az emlékekre és a sok-sok fotóra hagyatkozva, szépen lassan...

Először arról a kék amulettről szeretnék írni, ami úton-útfélen visszaköszönt, és aminek akkor nem tulajdonítottunk különösebb figyelmet. Mostanra mégis az egyik legjellegzetesebb nyaralást idéző szimbólumunk lett. (Talán mert kék, talán mert szép...)
Sötétkék alapon egy világoskék szemet kell elképzelni, ami hol kerek, hol csepp formájú. (A már itthon beszerzett ajándék hűtőmágnes képe álljon itt szemléltetésképp.) Ez a kék szem a görögök - és más mediterrán népek, arabok, törökök - hite szerint a szemmel verés, az ártó pillantások ellen véd. A görög meggyőződés alapján, az ún. "evil eye" (ματι), a gonosz szem egy olyan negatív erő, amely többé-kevésbé mindannyiunkban jelen van, de főleg a szőke, kék szemű emberek bírnak vele. Akár tudattalanul is kárt tehetünk ezzel az erővel, elég, ha túl sokáig nézünk, bámulunk valakire vagy valamire (tárgyakra is hatással lehet) – különösen, ha ezt irigykedve tesszük. Ezért van az, hogy bár a görög szülők nagyon büszkék a gyermekeikre, azt nem szeretik, ha megbámuljuk őket, mert a rossz pillantástól a gyerek "megboszorkányosodhat vagy kivívhatja az istenek irígységét" (-erre az Assimil úti zsebkönyv is külön felhívja a figyelmet). Biztos, ami biztos, az evil eye kivédésére a görögök kék szemet mintázó amuletteket hordanak a nyakukban és a csuklójukon. Számtalan méretben kaphatók ezzel a szimbólummal a legkülönfélébb ékszerek még a kis szupermarketekben (azaz a sarki bótban) is. A szuvenírek mellett rengeteg étterem és üzlet falára függesztve is feltűnt a kék szem, akkor azt hittük, főleg dekorációként. Az utolsó napokban, amikor már az én csuklómon is ott díszelgett az ajándékba kapott karkötő - sok kis szemmel megfestve -, megkérdeztük kedvenc pincérünket, Simont, hogy mit is jelent ez a motívum. "It means luck" - jött a válasz, majd a karkötőmre nézve még mosolyogva hozzátette: "You have too much lucky now." :) Egyébként, tényleg szerencsét hoz nekem, azóta is.

A görögök a kék színt alapvetően védelmezőnek tartják, így az ilyen árnyalatú kövek is a szem-amuletthez hasonló szerepet tölthetnek be náluk, akárcsak az autóban, hajóban vagy a ház falára fellógatott fokhagyma.
A teljesség kedvéért még annyit említenék, hogy a kék üveggyöngyszem Törökországban a görög megszokásnál is hangsúlyosabban jelen van, ők nazar amulettnek (nazar boncuk) nevezik, de az iszlámon kívüli körökben használatos az Allah szeme kifejezés is (a vallás tilt mindenfajta istenábrázolást, ezért a hívők nem nevezhetik így).

A bejegyzés trackback címe:

https://jegyzetfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr862069660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása